top of page

Yoga Wheel - Jógakerék

IMG_3487.JPG

Modern mozgásrendszer, amelynek része a prevenció és rehabilitáció A kerék segítségével biztonságosan állítjuk helyre, erősítjük meg a teljes fizikai testet, az idegrendszert.
 Anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal, ahol fókuszban a gerinc rugalmasságának megőrzése és helyreállítása!
Fejlesztjük az egyensúly érzéket és a mozgáskoordinációt.

A jógakerék gyakorlatai a hagyományos talaj jógához hasonlóan a gerincet csavarja, hajlítja előre, oldalra, és hátra, tehát egyensúlyban minden irányba mozdítja azt, mindezek mellett a kerék alátámasztást biztosít, amely nem csak a sérülésektől óv meg minket, hanem számos pozitív hatással bír:

Segítségével kimozgatjuk a csigolya közti ízületeket, és lazítjuk a medence és a vállöv körüli rövidülésre hajlamos izmokat.
 

A mozgástartományok széles területét bejáró pózok statikus és dinamikus változataiban segítik az anyagcserét, a keringést, a miofasciális rugalmasság megőrzését a teljes test esetében.
Erősítí a mélyizmokat, fejleszti az egyensúly érzéket, idegrendszert. 
Fokozza a nyújtó hatást, segít belemélyedni egy-egy pózba.

Segíti az izmok regenerálódását:
Hasonlóképpen az SMR hengerhez , (SMR azaz Self Myofascia Release) egy kompressziós, önmasszírozó eljárás neve: Magyarul az izompólya önmasszázsát, fellazítását jelenti, egy henger segítségével, ebben az esetben a kerékkel.

Masszírozással, az izomfeszülés és görcsök feloldhatóak, csökkentve a sérülés esélyét alkalmazásával rásegítünk a regenerációs folyamatra. Ez a folyamat a jóga kerék használata közben is megvalósul.

 

Hagyományos talaj jógával ellentétben a jóga kerék által nyújtott alátámasztásnak köszönhetően a nehezebb haladó szintű ászanák is könnyedén elvégezhetőek kezdők számára is biztonságosan.
 

Mindemelett Yoga wheel vagyis jóga kerék kiváló kiegészítője a légtornás óráinknak, de tökéletesen alkalmas a gerinc és a törzsizomzatainak erősítésre és biztonságos nyújtására. Fejleszti az egyensúly érzéket, mozgáskoordinációt, segít ellazulni, belemélyedni egy-egy pózba.

 

Maga az eszköz több méretben elérhető: 15, 25, 32 és 45 cm átmérőjű nagy teherbírású műanyag, mely puha gumival vagy habszivaccsal van bevonva.

Az alap óra felépítése:

Statikus, dinamikus nyújtásokat vegyesen alkalmazzuk az órán:

Dinamikus nyújtásokkal kezdjük az órát, egyrészt segíti a ráhangolódást, nem unalmas illetve funkcionális szempontból sokkal alkalmasabbak a sportteljesítmény előkészítésére, a sportolás közbeni sérülések megelőzésére. Segít  a helyes légzés tempójának elsajátításában.


A statikus nyújtásnál általában egy izomra fókuszálunk, belehelyezkedve egy statikus testhelyzetbe 15-20 másodpercig,  vagyis kitartjuk az adott ászanákat, átvezető gyakorlatokra a dinamikus stretching gyakorlatokat mozgás közben végezzük, mindig több izom munkájának összehangolásával, ráadásul erősítő és nyújtó hatású mozdulatok kombinációjaként.

Általuk nem csak az izmok nyúlását érjük el, de beindítjuk a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolatokat, fejlesztjük az egyensúlyt, a koordinációt. 

 

Az óra végét relaxációval zárjuk, melyben szintén segítségül hivjuk a jógakereket.

 

Az órákon várjuk:
- a kezdőket is
- nyak és hátfájós vendégeket
(Az órákon nyaki és gerincsérv esetében is részt lehet venni) 
- akik a hajlékonyságukat szeretnék növelni
- akik preventív edzést keresnek gerincük számára
- haladó és extrém pózokat kedvelőket egyaránt

És mindenkit aki szívesen kipróbálna egy újdonságot!

A következő esetekben nem használható a Yoga kerék:

- csontritkulás, - magas vérnyomás betegség (A gyógyszerel beállított vérnyomás nem számít kizáró oknak. ) - véralvadásgátló szedése esetén, - ha valakinek komolyabb visszérproblémái vannak (mélyvénás tágulat) - terhesség Idős korban fokozott óvatossággal kell alkalmazni az eszközt!

bottom of page